Regelmatig krijg ik telefoontjes van mensen met de vraag of ik niet weet waar er een nestje met puppy’s zitten. De mensen zijn pas verhuisd en als kers op de taart willen ze een nieuwe inwoner verwelkomen. Of ze willen gezelschap hebben tijdens hun lange weekendwandelingen. Nog niet zo lang geleden zocht men een puppy voor een man die net weduwnaar was geworden.

De redenen waarom mensen een puppy in huis willen halen zijn heel uiteenlopend. En zeer vaak met de allerbeste bedoelingen. Wat word ik blij wanneer mensen zich eerst uitgebreid gaan informeren over de noden van een puppy. Want ja, laat ons eerlijk zijn – en dit kunnen de meeste puppyeigenaren wel beamen – een puppy in huis is ineens véél extra werk erbij! Als je het zeer goed wilt doen tenminste.

Qilan, één van mijn honden, toen hij nog een puppy was. Hij was samen met zijn mama, zusjes en broertjes achtergelaten in de woestijn van Qatar in de volle zon… Ze zijn net op tijd gered kunnen worden.

Natuurlijk zijn die prachtige, kleine, onschuldige en waterige puppyogen om te smelten. Jullie hebben helemaal gelijk! Maar als je heel eerlijk met jezelf bent, heb je dan écht de nodige tijd én de motivatie om een puppy evenwichtig te gaan opvoeden?

Ik som even kort en bondig een aantal zaken op waar je de nodige tijd en energie dient in te steken:

 • Je puppy kan nog niet heel lang alleen blijven… Houd hier rekening mee. Anderzijds hoort geen enkele hond, groot of klein, jong of oud, lang alleen te blijven.
 • De dagelijkse routine: eten geven, vachtverzorging, spelen, wandelen, …
 • Blootstellen aan nieuwe ervaringen (nieuwe prikkels), aan levende wezens, … = socialisatie en habituatie -> hier zal ik later nog een uitgebreide blog aan wijden.
 • Aan de riem leren wandelen.
 • Het slaapritueel inoefenen: met een beetje geluk valt je nieuwe puppy als een blok in slaap na een zware dag, maar vaak verloopt het in het begin toch een beetje moeizamer. Denk hierbij aan s’ nachts janken, krabben, aandacht zoeken, …
 • Zindelijk maken -> in het begin moet je s’ nachts je wekker zetten, ook als je een zware dag op kantoor hebt gehad.
 • Indien je gebruik wenst te maken van een bench -> benchtraining. Je ging je puppy toch niet zonder benchtraining zomaar in dat grote, enge ding steken, hé?
 • Met een arendsoog je puppy nauwlettend in de gaten houden en zeker in het begin: alles is nieuw, dus je vriendje zal op ontdekking gaan en dat verloopt niet altijd vlekkeloos…
 • Voortdurend vooruit denken: wat je nu schattig vindt, (die lieve tandjes toch die mij speels bijten…) ga je dit over 1 jaar ook nog zo schattig vinden? Zo een gedrag dien je dan ook snel af te leren.
 • Grenzen stellen en voortdurend consequent blijven met de huisregels is heel belangrijk. Je kleine Houdini zal je anders snel door hebben…
 • Ga je lange dagen werken? Wie zal er dan voor je puppy zorgen als jij er niet bent? Ga dus op zoek naar hulp! Tegenwoordig zijn er steeds meer en meer huisdierenoppassers of hondenuitlaatservices. Bij Kwispeldier bijvoorbeeld… 😉
 • Je tijd steken in het positief belonen en in het positief trainen: doet je kleine vriend iets goed, dan ga je hem positief belonen! Zowel thuis als buitenshuis.
 • Misschien denk je eraan om puppylessen te nemen bij een hondentrainer of op een hondenschool? Ook dit neemt heel wat tijd in beslag.
 • Het financiële plaatje. Reken eerst voor jezelf uit of het financieel haalbaar is voor jou om een hond in huis te halen. Denk hierbij aan de kosten voor het eten, kosten voor het materiaal (bakjes, riem, mandjes, …), trimster, uitlaatservice en zeer belangrijk: voor een dierenarts!

 

En deze lijst is nog lang niet limitatief!

 

Zou jij nu nog steeds een puppy willen na het lezen van deze niet-limitatieve lijst? Een puppy vraagt meestal veel meer tijd en energie dan een volwassen hond. Vaak hebben volwassen honden al een opvoeding gehad en is hun karakter al min of meer gevormd. Ga daarom niet altijd voor die schattige puppy, maar ga eens op bezoek in een dierenasiel en kijk eens uit naar een volwassen hond. Ze zijn net zo lief als een puppy!

 

Alleszins, ga je voor een puppy of een volwassen hond? Het zijn hoe dan ook onze trouwste vrienden voor het leven. Geniet er met heel je hart van!

 

Steffi

Hondengedragsdeskundige, hondentrainer, dierenkenner, trotse dierenmama van meer dan 50 dieren zaakvoerder van Kwispeldier (hondenuitlaatservice, huisdierenoppas aan huis, lezingen/workshops, hondengedragstherapie aan huis, …) en zaakvoerder van vzw Farm Flora (hier vinden dieren in nood een permanente thuis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *