Afgelopen zaterdag (25 april 2020) is er is vreselijk gebeurd met Bello, het stierkalfje…

Eergisteren (24 april 2020) in de avond kwam een van mijn stierkalfjes niet naar beneden. Normaal komen ze rond half 9 ‘s avonds naar de weides vooraan zodat ik ze naar hun stal kan brengen en lopen ze overdag vaak in de achterste weide. Nu bleef hij daar bovenaan heel zielig staan. Toen ik dichterbij ging zag ik een zwelling op een van zijn achterpootjes.

Gelukkig heb ik hem nog in de stal gekregen, al mankend natuurlijk. Meteen belde ik de dierenarts en gelukkig heb ik hier wel wat materiaal liggen voor zieke/gewonde dieren. Dus de eerste zorgen werden gegeven.

De volgende ochtend (zaterdag 25 april 2020) ging ik naar Bello en toen zag ik iets verschrikkelijks eng… datzelfde pootje was nu gebroken!!!! ? Het zag er verschrikkelijk eng uit. Het pootje hing vanonder precies volledig los!

Op zaterdag een dierenarts bereiken is nog niet zo simpel. Gelukkig nam mijn vaste dierenarts meteen op en kon ze mij snel doorverwijzen naar een andere dierenarts van wacht (zij kon niet afkomen.)

Ongeveer 1,5 uur later kwam deze dierenarts langs en werden er röntgenfoto’s gemaakt. Het zag er vreselijk uit volgens de dierenarts. Hij adviseerde om Bello te euthanaseren. Niet alleen hij, ook andere dierenartsen/klinieken. De slaagkans zou zo minimaal zijn, hij zou altijd pijn blijven hebben na een eventuele operatie en een lange/pijnlijke revalidatie én de operatie zou peperduur zijn. Deze breuk komt nl. amper voor bij runderen en paarden. Ik was compleet gebroken.

De dierenarts had na ons gesprek de euthanasie-spuit al letterlijk vast. Ik liet hem toen de foto’s zien van runderen in andere landen mét protheses. Waarop snel een telefoontje naar mijn vaste dierenarts volgde.

Toen ik mijn vaste dierenarts terug opbelde en vroeg of amputatie en een prothese een optie was, werd het even stil. Dat zou nog de enige oplossing zijn, hoewel hier in België geen runderen gekend zijn met een prothese. Bovendien is de aard van zijn aandoening zo gecompliceerd dat dit ook nog niet zeker is of die kan slagen.. toen vertelde ik dat ik een vzw in Amerika volgde op social media en ik weet dat ze daar bezig zijn met die technieken. Ik wil er ALLES aan doen om hem een goed leven te geven. Ik wil dus alles proberen. Elk dier wat ik hier heb, daar zal ik alles voor doen! Hij is pas 8 maanden! Ik moest dus in contact komen met mensen die protheses maken voor paarden/runderen. Niet veel later volgde er weeral (sorry, lieve mensen) een emotionele oproep tot hulp. Of mensen mij in contact konden brengen met instanties/bedrijven die ervaring hebben met protheses maken. Niet veel later kreeg ik een overvloed aan reacties van zoveel lieve mensen, ongelofelijk hartverwarmend. Zelfs van andere vzw’s, echt waar, zoveel liefde en steun heb ik toen gevoeld. Prachtig, toch?

Via social media kwamen er ook adviezen van toch eens mijn licht op te steken bij Equitom in Lummen, de bekende paardenkliniek. Eerder had de dierenarts die hier was al contact opgenomen met hen en toen adviseerden zij ook euthanisaie, volgens hem… Ze hadden toen wel nog geen foto’s gezien en werden enkel telefonisch geinformeerd.

Ik belde nu zelf naar Equitom en ik vroeg naar Tom, de eigenaar en hoofdchirurg zelf. Wat zijn visie van een eventuele amputatie en prothese was. Hij zei dat hij de röntgenfoto’s van Bello eerst eens goed wou bekijken. Amputatie zou echt het allerlaatste zijn. Hij zou de foto’s meteen bij de dierenarts opvragen en mij dan snel terugbellen.

Niet veel later belde hij mij in de vroege avond terug op met het nieuws dat hij dacht dat hij deze breuken wél zou kunnen opereren… ik was volledig met verstomming geslagen. Dit kon niet waar zijn?! Een gemotiveerde eigenaar was om te beginnen al nodig zei hij, want de revalidatie zou lang kunnen duren. Natuurlijk is er ook nog het prijskaartje. Dat zou voor de operatie(s) rond de 4000 euro liggen ? en de revalidatie werd geschat (nog niet heel zeker) rond de 2000 euro… het is een jong stiertje (ong. 8 maanden) wat maakt dat hij misschien wel sneller kan herstellen, maar hij groeit ook nog dus dat kan ook weer “problemen” geven…

Laat ons hopen dat Bello er met een operatie kan doorkomen! Ik weet dat hij in zeer goede handen is, maar het is je “kindje” wat pijn heeft. Hoe dan ook doet dit verschrikkelijk veel hartpijn.

Ja, ik weet het… Maar, zij zijn net zoals honden en katten voor mij (en ook voor vele andere mensen) Zij verdienen het beste leven, want ze zijn het beste. ❤ In België is er geen geval (??) bekend van stieren met protheses. Aangezien niet veel stieren als huisdier worden gehouden natuurlijk, dus ik snap het wel… Toch zijn er vzw’s in Amerika, Israël, … waar er wel runderen mét protheses zijn en die een gelukkig leven hebben. Ondertussen heb ik al contacten gelegd, maar kan ik deze nu even op “hold” zetten in de veronderstelling dat de operatie van morgen zal lukken…

Ik ben zoveel mensen dankbaar, voor het medeleven, de steun, de hulp, … deze dag was een rollercoaster aan emoties. Mijn familie, waaronder Biana en Karolien (!♥), Wendy en haar man, Tim Jacobs die met een soort van bulldozer afkwam om Bello in m’n bestelbusje te krijgen, mijn vaste dierenarts Dijn de Lange, het team van Equitom (waaronder Gwendoline, nog een oud-leerling van mij <3) en Tom zelf, topvrouw Lies de Flou die zelf een vzw heeft, nog zo een topvrouw Norma Miedema die ook een vzw heeft in Nederland, mensen van vzw Rata’s animal Shelter en aan alle andere mensen die zo erg meeleven en mij sturen met prachtige, lieve woorden. We mogen dieren nooit opgeven, want ze verdienen een prachtig en gelukkig leven. Elk diersoort telt. ❤

Voor wie Bello financieel een beetje wilt steunen, kan dit op het rekeningnummer van vzw Farm Flora storten: BE09 7370 4922 8957 (BIC: KREDBEBB) We moeten ongeveer een 6000 euro in totaal neertellen… Alvast zo erg bedankt lieve mensen ❤

Ik plaats sowieso de facturen hier/op Facebook en ga hier uiteraard heel transparant over zijn!

Ik heb nog foto’s toegevoegd onder dit bericht. Ik wil jullie wel waarschuwen dat sommige foto’s echt gruwelijk zijn… dus niet kijken als je daar niet tegen kan…

In het volgend bericht kan je alles lezen over de avond vóór en de dag van de operatie.

Kijk zeker ook op onze Facebook pagina van Farm Flora voor de meest recente updates of op ons Instagram-account: stefandthevoiceless

 

Lieve groetjes,

 

Steffi en Bello

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *